Sinterklaas betekent voor veel Nederlanders smullen van pepernoten, taaitaai, chocolade en stukjes banketletter. Pakjesavond heet niet voor niets ‘het heerlijke avondje’. Wil jij in deze periode toch een beetje op je gewicht letten? Lees dan deze tips.
Het ene strooigoed is het andere niet. Taaitaai en echte ouderwetse pepernoten (die grote hoekige) zijn luchtig en bevatten minder vet en calorieën dan kruidnoten. Voor schuimpjes geldt hetzelfde.
Gevulde speculaas, banketstaaf of (chocolade)kruidnoten bevatten veel meer calorieën. Chocoladekruidnoten bevatten zo’n 500 kilocalorieën (kcal) per 100 gram. Chocoladeletters (melk en puur) staan aan kop: een letter van 100 gram levert ongeveer 530-550 kcal.
Lekkers Kcal
1 schuimpje 10
1 speculaasje 33
5 chocolade kruidnoten 51
5 pepernoten 53
1 taaitaai 70
10 kruidnoten 75
1 stukje marsepein 25 gram 120
stukje banketletter (30 gram) 136
stukje melkchocoladeletter (25 gram) 137
Verleiding weerstaan
Met al dat lekkers om je heen, kun je misschien meer snoepen dan je eigenlijk wil. Maar er zijn manieren om het makkelijker te maken voor jezelf om niet te veel te snoepen. Hierbij wat tips:
– Het helpt om van tevoren te bedenken wat je wilt snoepen. Kies 1 ding en bedenk ook hoeveel je daar dan van wil eten.
– Heel simpel: Koop niet te veel. Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten.
– Serveer het snoepgoed in kleine bakjes. Uit kleine bakjes eet je minder is gebleken uit onderzoek.
– Zet naast snoepgoed ook iets gezonds op tafel. Leuke bakjes met mandarijnpartjes, wortels en stukjes oranje paprika
zijn ook sfeervol en je hebt meteen je dagelijkse portie groente en fruit binnen.
Graag deel ik een gezond(er) Sinterklaasrecept! Eet smakelijk!
SPECULAASBROKKEN
Ingrediënten voor ongeveer 8 personen
150 gr havermeel
75 gr amandelmeel
2 tl bakpoeder
1 ei + 1 eidooier
Scheutje melk
75 gr kokosbloesemsuiker
2 el speculaaskruiden
50 gr kokosolie (hard)
Handje amandelen
Snuf zout
Zo maak je het
Doe het haver- en amandelmeel in een kom. Voeg de kokosbloesemsuiker, het bakpoeder, de speculaaskruiden en een snuf zout toe. Voeg een ei en de (harde, niet gesmolten) kokosolie toe en kneed er een soepel deeg van. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Rol het deeg uit op een vel bakpapier tot max. 8 mm dikte. Dit hoeft niet perse heel netjes, want juist die gekke vormen horen bij speculaas.
Klop de eidooier met een klein scheutje melk los en bestrijk de bovenkant van de speculaas hiermee.
Garneer de speculaas met de amandelen en bak de speculaasbrokken in 25 – 30 minuten goudbruin.
Laat het speculaas volledig afkoelen en breek het dan in stukken. Je kunt de speculaasbrokken ongeveer 3 dagen bewaren in een koektrommel.